Netwerk verpleegkundig endoscopisten
Hieronder treft u het programma van het netwerk verpleegkundig endoscopisten.
Programma Netwerk Verpleegkundig Endoscopisten
Dagvoorzitter: Anita Boersen, Aftredend voorzitter
09:00
Ontvangst en registratie
09:30
10:00
Defecatie expertise centrum
Dr. Suzanne Jeurnink, MDL-arts, Diakonessenhuis Utrecht
1 op de 5 mensen heeft problemen met de ontlasting. Deze problemen kunnen sterk wisselen in ernst en in soort. De een kan heel moeizaam naar het toilet en de ander verliest de ontlasting. Deze klachten kunnen in sommige gevallen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. In Nederland zijn er nu 11 Defecatie expertise centra waar deze patiënten naar toe kunnen. Medisch specialisten (urologen, gynaecologen, MDL-artsen en chirurgen), continentie verpleegkundigen, bekkenbodem fysiotherapeuten en diëtisten werken nauw samen en er zijn volop mogelijkheden tot gespecialiseerd aanvullend onderzoek en behandelingen. Het doel is om het probleem van betreffende patiënt in een kort tijdsbestek volledig in kaart te brengen en bij voorkeur al in het eerste consult uitleg te kunnen geven over de diagnose en de mogelijke behandelopties. Medisch specialisten zien patiënten samen met een continentie verpleegkundigen, waardoor het aantal ziekenhuis bezoeken kan worden gereduceerd. Door de nauwe samenwerking tussen specialisten voorkomen we ook dat patiënten van specialist naar specialist wordt gestuurd.

Dr. Suzanne Jeurnink
MDL-arts, Diakonessenhuis Utrecht
11:00
Pauze
12:00
Darmkanker, anastomose na colonchirurgie en de behandelopties bij T1 colorectaal carcinoom
Karin van Diepen, Verpleegkundig specialist, St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland zowel bij mannen als vrouwen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 wordt er voor het eerst een daling in diagnoses gezien, bijna 1.000 nieuwe patiënten minder dan in 2021!
Doordat we de darmkanker in een vroeger stadium zien, verbetert de overleving en zijn er in korte tijd verschillende “nieuwe” (orgaan sparende) behandeling bij gekomen.
Wanneer kies je voor wat voor chirurgie, welke orgaan sparende opties zijn er, wat betekend dit voor de patiënt en zijn/haar kwaliteit van leven?

Karin van Diepen
Verpleegkundig specialist, St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein
12:30
VE van de toekomst hoe leiden we die op?
Suzet van Houwelingen en Irene Muller, Opleiders Antonius Academie, St. Antonius Ziekenhuis
De opleiding VE is een opleiding waarbij het aantal aanmeldingen behoorlijk heeft gefluctueerd in de afgelopen 5 jaar. Sinds eind vorig jaar blijkt de animo voor deze opleiding weer te groeien en om aan deze vraag te willen voldoen is besloten de opleiding weer te gaan starten. De ‘oude’ vorm was echter wel aan renovatie toe. Daarom hebben wij besloten, in navolging van de landelijke EPA-ontwikkeling voor het verpleegkundig Vervolgonderwijs , DE VE-opleiding volgens dezelfde struktuur vorm te geven.
Herkenbaarheid, flexibiliteit en meer verantwoordelijkheid voor de praktijk zijn de kernbegrippen hierbij. Voor dit herontwerp is de praktijk veelvuldig geconsulteerd en in deze korte presentatie zullen wij u een sneak-preview geven in het ‘nieuwe’ curriculum voor de opleiding VE.

Suzet van Houwelingen en Irene Muller
Opleiders Antonius Academie, St. Antonius Ziekenhuis
13:00
Lunch
14:30
Fit en en vitaal werken als verpleegkundig endoscopist
Jeroen Zandstra, Arbeidsfysiotherapeut, FIA Fysiotherapie
Mijn naam is Jeroen Zandstra. Ik heb van mijn grootste passie mijn werk kunnen maken. Mensen helpen/ondersteunen om samen oplossingen te vinden voor de obstakels die ze tegenkomen in hun leven. Dit doe ik als fysiotherapeut en als bedrijfsfysiotherapeut en help ik mensen om hun klachten te verminderen en te voorkomen en daarvoor is het soms erg handig om ook op de werkplek mee te kunnen kijken.
Dit heb ik ook gedaan bij een verpleegkundig endoscopist. Zodoende weet ik daar nu iets meer van en mag ik collega’s vertellen wat ik ben tegengekomen op de werkplek waar ik geweest ben.
Ik heb zin om daar wat over te vertellen samen met jullie collega en inzicht te geven over hoe je op je werkplek wellicht fitter en vitaler te kunnen werken.

Jeroen Zandstra
Arbeidsfysiotherapeut, FIA Fysiotherapie
15:30
Pauze
15:45
Post Polypectomy Problems - No Panic!
Dr. Frank Wolfhagen, MDL-arts, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht
In mijn voordracht bespreek ik de diagnostiek en behandeling van de meest belangrijke complicaties van poliepectomieen in het colon te weten: bloeding, perforatie en het postpoliepectomiesyndroom

Dr. Frank Wolfhagen
MDL-arts, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht
16:15
Verpleegkundig endoscopisten en de toekomst
Anita Boersen, Aftredend voorzitter
Het laatste half uur van het programma van de Verpleegkundig Endoscopisten wijden we zoals gewoonlijk aan discussie over de toekomst van de VE. We laten de discussie onderwerpen uit het publiek komen zodat dit altijd actueel is.
Tevens neem ik afscheid als voorzitter van het VE bestuur.

Anita Boersen
Aftredend voorzitter
16:45
Borrel