arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Netwerk verpleegkundig endoscopisten

Hieronder treft u het programma van het netwerk verpleegkundig endoscopisten.

donderdag 08 jun

Programma Netwerk Verpleegkundig Endoscopisten

Dagvoorzitter: Anita Boersen, Aftredend voorzitter

09:00

Ontvangst en registratie

09:30

Morbus Crohn of Colitis ulcerosa?

Dr. Petra van Boeckel, MDL-arts, St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein

Hoe herken je IBD binnen het colon en waar zitten de verschillen. Wat is belangrijk om op te letten bij de verslaglegging van IBD.

10:00

Defecatie expertise centrum

Dr. Suzanne Jeurnink, MDL-arts, Diakonessenhuis Utrecht

1 op de 5 mensen heeft problemen met de ontlasting. Deze problemen kunnen sterk wisselen in ernst en in soort. De een kan heel moeizaam naar het toilet en de ander verliest de ontlasting. Deze klachten kunnen in sommige gevallen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. In Nederland zijn er nu 11 Defecatie expertise centra waar deze patiënten naar toe kunnen. Medisch specialisten (urologen, gynaecologen, MDL-artsen en chirurgen), continentie verpleegkundigen, bekkenbodem fysiotherapeuten en diëtisten werken nauw samen en er zijn volop mogelijkheden tot gespecialiseerd aanvullend onderzoek en behandelingen. Het doel is om het probleem van betreffende patiënt in een kort tijdsbestek volledig in kaart te brengen en bij voorkeur al in het eerste consult uitleg te kunnen geven over de diagnose en de mogelijke behandelopties. Medisch specialisten zien patiënten samen met een continentie verpleegkundigen, waardoor het aantal ziekenhuis bezoeken kan worden gereduceerd. Door de nauwe samenwerking tussen specialisten voorkomen we ook dat patiënten van specialist naar specialist wordt gestuurd.

Suzanne Jeurnink

Dr. Suzanne Jeurnink

MDL-arts, Diakonessenhuis Utrecht

10:30

Proctologie

Dr. Anandi Schiphorst, Chirurg, Diakonessenhuis Utrecht

Chirurgische anastomose en behandelopties bij T1 carcinomen.

11:00

Pauze

11:30

Klinisch genetisch onderzoek bij CRC en poliepsyndromen

Dr. Tom Letteboer, Klinisch geneticus, UMC Utrecht

Hoe ziet een genetisch onderzoek eruit wanneer een patiënt daar naar toe verwezen wordt? Wat zijn de huidige richtlijnen en adviezen.

12:00

Darmkanker, anastomose na colonchirurgie en de behandelopties bij T1 colorectaal carcinoom

Karin van Diepen, Verpleegkundig specialist, St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland zowel bij mannen als vrouwen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 wordt er voor het eerst een daling in diagnoses gezien, bijna 1.000 nieuwe patiënten minder dan in 2021!

Doordat we de darmkanker in een vroeger stadium zien, verbetert de overleving en zijn er in korte tijd verschillende “nieuwe” (orgaan sparende) behandeling bij gekomen.

Wanneer kies je voor wat voor chirurgie, welke orgaan sparende opties zijn er, wat betekend dit voor de patiënt en zijn/haar kwaliteit van leven?

 

Karin van Diepen

Karin van Diepen

Verpleegkundig specialist, St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein

12:30

VE van de toekomst hoe leiden we die op?

Suzet van Houwelingen en Irene Muller, Opleiders Antonius Academie, St. Antonius Ziekenhuis

De opleiding VE is een opleiding waarbij het aantal aanmeldingen behoorlijk heeft gefluctueerd in de afgelopen 5 jaar. Sinds eind vorig jaar blijkt de animo voor deze opleiding weer te groeien en om aan deze vraag te willen voldoen is besloten de opleiding weer te gaan starten. De ‘oude’ vorm was echter wel aan renovatie toe. Daarom hebben wij besloten, in navolging van de landelijke EPA-ontwikkeling voor het verpleegkundig Vervolgonderwijs , DE VE-opleiding volgens dezelfde struktuur vorm te geven.

Herkenbaarheid, flexibiliteit en meer verantwoordelijkheid voor de praktijk zijn de kernbegrippen hierbij. Voor dit herontwerp is de praktijk veelvuldig geconsulteerd en in deze korte presentatie zullen wij u een sneak-preview geven in het ‘nieuwe’ curriculum voor de opleiding VE.

Irene Muller

Suzet van Houwelingen en Irene Muller

Opleiders Antonius Academie, St. Antonius Ziekenhuis

13:00

Lunch

14:30

Fit en en vitaal werken als verpleegkundig endoscopist

Jeroen Zandstra, Arbeidsfysiotherapeut, FIA Fysiotherapie

Mijn naam is Jeroen Zandstra. Ik heb van mijn grootste passie mijn werk kunnen maken. Mensen helpen/ondersteunen om samen oplossingen te vinden voor de obstakels die ze tegenkomen in hun leven. Dit doe ik als fysiotherapeut en als bedrijfsfysiotherapeut en help ik mensen om hun klachten te verminderen en te voorkomen en daarvoor is het soms erg handig om ook op de werkplek mee te kunnen kijken.

Dit heb ik ook gedaan bij een verpleegkundig endoscopist. Zodoende weet ik daar nu iets meer van en mag ik collega’s vertellen wat ik ben tegengekomen op de werkplek waar ik geweest ben.

Ik heb zin om daar wat over te vertellen samen met jullie collega en inzicht te geven over hoe je op je werkplek wellicht fitter en vitaler te kunnen werken.

Jeroen Zandstra

Jeroen Zandstra

Arbeidsfysiotherapeut, FIA Fysiotherapie

15:30

Pauze

15:45

Post Polypectomy Problems - No Panic!

Dr. Frank Wolfhagen, MDL-arts, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht

In mijn voordracht bespreek ik de diagnostiek en behandeling van de meest belangrijke complicaties van poliepectomieen in het colon te weten: bloeding, perforatie en het postpoliepectomiesyndroom

Frank Wolfhagen

Dr. Frank Wolfhagen

MDL-arts, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht

16:15

Verpleegkundig endoscopisten en de toekomst

Anita Boersen, Aftredend voorzitter

Het laatste half uur van het programma van de Verpleegkundig Endoscopisten wijden we zoals gewoonlijk aan discussie over de toekomst van de VE. We laten de discussie onderwerpen uit het publiek komen zodat dit altijd actueel is.

Tevens neem ik afscheid als voorzitter van het VE bestuur.

Anita Boersen

Anita Boersen

Aftredend voorzitter

16:45

Borrel