arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Netwerk Lever

Hieronder treft u het programma van het netwerk Lever.

donderdag 13 jun

Programma Netwerk Lever

08:45

Vergadering Netwerk Lever

08:45-09:15 uur

09:00

Ontvangst en registratie

Programma onderdeel 1

09:30

Gecompenseerde en gedecompenseerde cirrose als systeemziekte

Dr. Frans Cuperus, MDL-arts, UMC Groningen

Cirrose is niet alleen een ziekte van de lever, maar van het gehele lichaam. In deze presentatie ga ik in op de effecten van cirrose op andere organen en bespreek ik aansluitend de belangrijkste complicaties en wat je hieraan kan doen.

Lever – Frans Cuperus

Dr. Frans Cuperus

MDL-arts, UMC Groningen

10:00

Ascites: hou het droog!

Sarah Bos, MDL-arts, Treant

Ascites is een van de meest voorkomende en ook zichtbare complicatie van cirrose. Tijdens deze presentatie zullen we het hebben over de ontstaan wijze maar ook de praktische kant over hoe we het kunnen behandelen/ voorkomen.

Lever – Sarah Bos

Sarah Bos

MDL-arts, Treant

10:30

Heb je TIPSS?

Tychon Geeraedts, interventiereadioloog, Radboudumc

Het begrijpen van Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS) is van groot belang omdat het een levensreddende interventie is voor patiënten met ernstige leveraandoeningen zoals cirrose.  Deze procedure verlicht symptomen van portale hypertensie en kan complicaties zoals bloedingen voorkomen, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënten verbetert. Kom meer te weten over de impact van TIPS tijdens deze presentatie van interventieradioloog Tychon Geeraedts.

Lever – Tychon Geeraedts

Tychon Geeraedts

Interventiereadioloog, Radboudumc

11:00

Pauze

Programma onderdeel 2

11:30

Hier krijg ik jeuk van

Hannah Künzli, AIOS Gastroenterology en Hepatolgy, UMC Utrecht en Carina Verstraete, Verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

Hier krijg ik jeuk van

In deze presentatie belichten we de mogelijk oorzaken van jeuk en zoomen we in op cholestatische jeuk en de medicamenteuze en niet medicamenteuze behandeling ervan

Fibroscan, de stijfheid van lever tot milt

In deze presentatie leg ik mogelijkheden uit van de fibroscan en de klinische relevantie voor de praktijk.

Lever – Hannah Kunzli

Hannah Kunzli

AIOS Gastroenterology en Hepatolgy, UMC Utrecht

endoscopie vpk – Carina Verstraete

Carina Verstraete

Verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

12:15

Levertransplantatie: de weg naar een nieuw begin

Anneloes Wilschut en Stephanie de Jager, Verpleegkundig Specialist, Levertransplantatie, Erasmus MC

Levertransplantatie: de weg naar een nieuw begin.

In deze presentatie zullen we jullie meenemen in het proces van levertransplantatie. We zullen bespreken wat er gebeurd zodra een patiënt verwezen wordt voor een levertransplantatie. We starten met een screening, dit is een periode van onderzoeken om drie vragen te beantwoorden. Is er een indicatie, zijn er contra-indicaties en zijn er problemen die we eerst moeten oplossen voordat de patiënt op de wachtlijst kan?

Antwoorden op deze vragen worden besproken in een MDO levertransplantatie. Hierna zien we de patiënt terug op de polikliniek en wordt de uitslag van de screening besproken. Als de patiënt op de wachtlijst mag kunnen we dit direct regelen.

We gaan jullie vertellen hoe de wachtlijstperiode werkt en zullen uitleg geven over de systematiek van de Nederlandse wachtlijst voor levertransplantatie. Hierbij zullen uitleg geven over de MELD score, Standaard Exceptie punten en Niet Standaard Exceptie punten (SE en NSE).

We staan stil bij het aanbod en hoe dat in zijn werk gaat, de post operatieve periode en het voorbereiden op ontslag.

Verder zullen ingaan op de follow  up na levertransplantatie en vertellen we hoe de RETREAT- score hier invloed op heeft.

Lever – Anneloes Wilschut

Anneloes Wilschut

Verpleegkundig Specialist, Levertransplantatie, Erasmus MC

Lever – Stephanie de Jager

Stephanie de Jager

Verpleegkundig Specialist, Levertransplantatie, Erasmus MC

13:00

Lunch

13:45

Satelliet Symposium

13:45-14:15 uur

Klik hier voor het aanbod aan gesponsorde symposia en workshops

Programma onderdeel 3

14:30

Leefstijlinterventies: hoe krijg ik u in beweging?

Patricia Lottman, leefstijlcoach, Slimfit Leefstijl

Workshop: Leefstijlinterventies: hoe krijg ik u in beweging?

Als zorgverlener weet u vast als geen ander hoe zelfs kleine verbeteringen bij patiënten grote veranderingen teweeg kunnen brengen. In deze workshop ontdekt u de kracht van motiverende gespreksvoering en krijgt u enkele praktische tools om uw patiënten in beweging te krijgen naar een gezondere leefstijl.

Mijn naam is Patricia Lottman, ik ben een enthousiaste leefstijlcoach en psycholoog-onderzoekster. Het is mijn passie om mensen te begeleiden, zowel kinderen (en hun gezinnen) als jongeren en ouderen, naar een gezondere levensstijl. Als epidemioloog evalueer ik ook graag de effectiviteit van medische en psychologische interventies. Het houdt me scherp en gemotiveerd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leefstijl.

Graag wil ik u in deze interactieve workshop laten zien hoe u op een relatief makkelijke en effectieve manier uw patiënten in beweging kan brengen.

De workshop start met een kennismaking met motiverende gespreksvoering. En hoe je dit kunt inzetten in het gesprek met je patiënten op hun weg naar een gezondere leefstijl. Maar we gaan verder dan alleen praten. Met het Spinnenweb Positieve Gezondheid krijgt u een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel om het gesprek over leefstijl te ondersteunen en de patiënt in beweging te brengen richting gedragsverandering. Ook zullen we samen oefenen met casussen waarin motiverende gesprekstechnieken worden toegepast. Hierdoor krijgt u de kans om dit uzelf aan te leren en uw interventies nog effectiever te maken.

Sluit je aan bij deze workshop en ontdek hoe kleine verbeteringen grote veranderingen kunnen brengen. Dé mogelijkheid om nog meer positieve impact te kunnen hebben op het leven van je patiënten!

Lever – Patricia Lottman

Patricia Lottman

Leefstijlcoach, Slimfit Leefstijl

15:30

Pauze

Programma onderdeel 4

15:45

Verslavingszorg: hoe raakt dit mijn lever?

Leendert van Rijn, Verslavingsarts KNMG locatie Emmen

16:15

Borrel